09. Emma’s favoriete prentenboeken voor 0 tot 3,5 jaar

door Janne Fret

Dat voorlezen zo belangrijk is voor de (taal)ontwikkeling van je kind, dat vertelden we je al in podcastaflevering 3. En daar mag je al heel vroeg mee starten, met prentenboeken bijvoorbeeld. In podcastaflevering 9 lijst ik Emma’s favoriete prentenboeken op, van baby tot nu (3,5). Wie weet doe je wel leuke ideetjes op!

Ieder kind is anders

Voor ik van wal steek met m’n prentenboekenlijstje, wil ik je nog iets op het hart drukken: ieder kind is anders. Zit jouw zoon of dochter niet stil als je voorleest? Of kan je kindje z’n hoofd gewoon niet bij het verhaaltje houden? Dan is dat helemaal oké.

Emma en Noah zijn bijvoorbeeld ook twee totaal verschillende kinderen. Emma is een vrij rustig kind en luistert stil en aandachtig. Noah daarentegen is drukker en meer bezig met het boek zelf. Daarom lezen we nu apart aan ze voor om frustraties te vermijden.

Zal ik je een geheim verklappen? We hebben lang niet aan Noah voorgelezen. En dat vind ik als logopediste best pittig om toe te geven. Noah gooide met de boekjes, maakte ze kapot, scheurde de pagina’s… als mama wordt het dan moeilijk om vol te houden. Daarom zijn we er even mee gestopt. En dat is helemaal oké.

We legden de boekjes wel altijd binnen handbereik en nemen ook zelf geregeld een boek vast. Dat stimuleert je kinderen om dat ook te doen. Zo staat er een boekenrek in Emma’s kamer en staan er nog twee beneden: een Ikea-kruidenrekje op hun speelplek in de woonkamer en de onderste twee schappen van de boekenkast waarin Dylans boeken en de mijne staan. Helemaal onderaan hebben we de kartonnen boekjes gezet en op het op een na laagste schap de mooiere prentenboeken. Dat gezegd zijnde: laten we in het favorietenlijstje vliegen!

Baby

Toen Emma nog een baby was, las ik voor uit grote prentenboeken van Disney. Emma begreep de verhalen natuurlijk niet, maar ze hoorde mijn stem wel. Ik merkte dat ze daar rustig van werd.

12 maanden

Zoals ik al zei, is Emma een rustig kind. Op 12 maanden bleef ze al goed stilzitten om mee een boekje te lezen. Mijn eerste zoekboek: Dierentuin was haar favoriet. Het boek gaat over Ellie die met haar oma en opa naar de dierentuin gaat en daar tal van dieren ontdekt.

Het is deels een verhaaltje, deels een zoekboek. Eerst las ik enkel het verhaal voor, en zodra ze begon te wijzen en de prentjes begon te benoemen, heb ik ook het zoekgedeelte geïntroduceerd.

Het boek heeft dikke plastic pagina’s met maximaal 3 zinnen per pagina. Naast de zinnetjes staan ook 3 à 4 korte opdrachtjes, zoals “Welke kleur hebben de schoenen van Ellie?” en “Wie draagt er een bril?”.

Daarna las ik voor uit Heeft een kangoeroe een mama?. Sommigen vinden het goed, anderen totaal niet. Het boek heeft namelijk maar een paar zinnetjes die telkens worden herhaald, maar dan met een ander dier erin:

“Heeft een kangoeroe een mama? Ja, een kangoeroe heeft een mama. Net als jij en ik.”

Emma riep al snel ‘ja’ mee. Daarom vind ik het ook zo’n leuk boek om communicatie bij peuters mee uit te lokken en hen woordenschat aan te reiken. Al zijn de tekeningen minder mijn ding.

Het derde boek waaruit ik vaak voorlas, heet Ik vind je berelief. Het is een groot boek met mooie prenten en prachtige losse zinnen over hoe groot onze liefde voor elkaar is. Er staat telkens maar 1 zin gespreid over de 2 pagina’s, zoals: “Onze liefde is zo diep als de zee” en “Onze liefde is zo warm als de zon”.

20-21 maanden

Toen Emma zo’n 20 maanden was, gingen we verhuizen. We hebben haar erop voorbereid met het boekje Anna verhuist. We deden de verschillende stapjes uit het boek na. Zo kreeg Emma een doos om haar speelgoed in te steken en die ze mocht dichtplakken. Op die manier gaven we haar de woordenschat om om te gaan met al die veranderingen en haar emoties een plaats te geven. Dat geeft je kindje meer controle en houvast.

De Anna-reeks is heel uitgebreid, je hebt boekjes over de seizoenen, beroepen, gebeurtenissen, noem maar op. Je hebt ook verhaaltjes met Milan, een jongetje, in de hoofdrol.

Om Emma voor te bereiden op de komst van haar broertje, lazen we Kaatje en haar broertje. Zo wist ze op voorhand dat de aandacht van mama en papa vaak naar de baby zou gaan en wanneer er weer meer tijd was voor haar.

Toen we op reis vertrokken, lazen we haar voor uit Kaatje in het vliegtuig. Zo wist ze dat we naar de luchthaven gingen en dat ze daar ons handje altijd moest vasthouden omdat het er zo druk was.

En in de aanloop naar haar eerste schooldag, lazen we voor uit Anna in de klas. Je ziet: er zijn tal van boekjes om hen op verschillende situaties voor te bereiden en hen de woordenschat te bieden om met die nieuwigheden om te gaan.

Andere boekjes die Emma op die leeftijd geweldig vond, waren rijmboekjes. Ze zijn leuk om uit voor te lezen en om woordenschat uit te lokken. Dankzij de rijm is het voor je kindje makkelijker om de woorden te onthouden of ze uit zijn geheugen te halen. Ons favoriete rijmboekje was Nijntjes voorleesfeest: een bundel van 5 verhalen ter gelegenheid van Nijntjes 65ste verjaardag. Op elke pagina staan telkens 4 eenvoudige zinnetjes en op de pagina ernaast een mooie prent.
Zo’n bundel met meer dan één verhaaltje in is trouwens heel handig als je op vakantie vertrekt. Het is makkelijker om één boek mee te zeulen, dan tien natuurlijk!

3,5 jaar

Ondertussen is Emma 3,5 jaar en vindt ze grotere prentenboeken leuk. We lezen nu dan ook boekjes voor grotere kleuters zoals Laat maar los, Koala. Dit prachtige boek gaat over een koala die veilig in zijn comfortzone op zijn tak in de boom zit en er nooit af komt. De moraal van het verhaal? Dat het eng kan zijn om uit je comfortzone te komen en nieuwe dingen te proberen. En dat is voor kleuters heel herkenbaar. Denk maar aan een nieuwe hobby, de eerste schooldag, een nieuwe juf of een familiefeest. Ook Emma had het daar lastig mee. Ze is wat verlegen en vond het bijzonder moeilijk om mama en papa los te laten bij de balletles en mee te gaan met de juf. Zij niet alleen trouwens, ook ik vond dat bijzonder pittig. Want hoe bewaak je de grens tussen je kind overtuigen om iets nieuws te proberen en echt pushen? Dat laatste wil je niet. Dankzij het boek heb ik Emma kunnen uitleggen wat er precies gebeurde, waardoor ze het ook snapte. Het boek is in rijm, maar heeft best wat moeilijke woorden. Daarom zou ik het niet voorlezen aan kinderen jonger dan 3,5. Als je het verhaal vaak genoeg voorleest en de link legt naar situaties in het echte leven, begrijpen ze de boodschap op de duur zeker wel.

Heb jij nog favoriete prentenboeken die niet in dit lijstje mogen ontbreken?
Laat het ons weten!

Veel leesplezier!

Janne

PS: Wil je al deze boekjes in een handig overzicht? Download hier het lijstje met alle titels en de auteurs.

Aanmelden om een reactie achter te laten
08. Hoe je met baby- en kindergebaren al communiceert nog voor je kindje kan praten
met logopediste Silke Auwers